Artikler fra Ko og Ko

Artikler fra Ko og Ko

Colorgrown bomuld - bomuld der aldrig falmer

Colorgrown bomuldPosted by Mette Òsland Pedersen 21 Jul, 2008 14:09:48

(Skribent:: Mette ’Osland Pedersen, Ko og Ko)

De farvevoksende bomuldsplanter blev brugt i flere af de gamle civilisationer som Peru, Egypten og Pakistan. Efterhånden som man begyndte at bruge udefrakommende midler til at farve tekstilerne, gik kendskabet til de naturlige farver mere eller mindre i glemmebogen. De kemiske midler var meget mere interessante og betragtedes som mere værdifulde. Det var kun de fattigste der dyrkede den, på daværende tidspunkt, svagere farvede bomuld.

Bomuld der ikke falmer

Ordet farvevoksende, eller colorgrown som min fordanskede udgave af ordet kommer fra, henviser til at bomulden vokser i farve på planten - den er altså ikke naturligt råhvid og derefter farvet, men dens naturlige farve er f.eks. brun eller grøn. Den mister aldrig farven, derimod bliver farven dybere og mere intens for hver vask - se billedet her til venstre. Det viser to sparkedragter, hvor den til venstre er vasket to gange, den anden er ny. Udover at den farvevoksende bomuld har sine åbentlyse fordele i forhold til at den holder sin smukke farve og derved sparer processerne ved selve farvning og fixering af stoffet, har den farvevoksende bomuld vist sig at være mere brandhæmmende end den hvide bomuld.

Sally Fox og Fox Fibre – en spændende succeshistorie

Den moderne farvevoksende bomuld er udviklet af en amerikansk kvinde, Sally Fox. Hun voksede op med en hang til at spinde alt hvad hun kunne komme i nærheden af, og en intens interesse for fibre og tekstiler. Som led i sin uddannelse indenfor entomologi - læren om insekter - fik hun i 1982 arbejde som bestøver på en bomuldsplantage, hvor ejeren forskede i at gøre bomulden insekt-resistent. Der fandt hun i gemmerne nogle brune bomuldsfrø. Hun fik en håndfuld og plantede dem hjemme på verandaen. Siden udvidede hun til naboens have og videre derfra... Problemet med de farvevoksende bomuldsfibre var, at de oprindeligt var for korte til at kunne spindes og væves maskinelt. De hvide bomuldsfibre er gennem mange års udvikling blevet lange og stærke - perfekte til industriel forarbejdning. Sally Fox forsøgte sig med at krydse de brune og hvide fibre, idet hun, som amatør, ikke vidste at det ikke burde kunne lade sig gøre... Det lykkedes, men det var ikke nok at få fibre der var lange nok, de skulle også være kraftige og ensartede nok til at man kunne beplante hele marker og høste bomuldsplanter med samme farve, højde og styrke. Det tager 8-10 år fra de første forsøg til en ny plantetype eller farve er klar til større produktion, da planteavl/udvikling er en langsommelig affære. Sally Fox har nu patent på 6 forskellige farver i den naturlige farveskala, fra dyb chokoladebrun over en nærmest rosa/brun til flere grønne farver. I dag er hendes livsværk vokset fra nogle frø i potter til en million-dollar-forretning. Hun stiftede i 1989 firmaet Natural Cotton Colours og siden Vreseis, Ltd. Har du lyst til at læse endnu mere om den farvevoksende bomuld kan du kigge ind på Vresis, Ltd. egen hjemmeside.

Det reneste af der rene…

Vil du have de reneste økologiske produkter til dine børn skal du gå efter de ufarvede – d.v.s. naturfarvede eller farvevoksende. Farvningen af økologiske tekstiler er meget skånsom og skal opfylde strenge krav, men det er alt andet lige en kemisk proces, hvor der indgår syntetiske stoffer. Der findes et rimeligt udvalg af baby- og børneprodukter i det spændende materiale og en god del af det finder du hos www.koogko.dk

Eksempler: Lækkert tæppe fra Imse Vimse

Sparkedragt med bluse Langærmet body

Gavepakke med farvevoksende produkter

  • Comments(0)//www.koogko-blog.dk/#post5