Artikler fra Ko og Ko

Artikler fra Ko og Ko

GOTS – Globale standarder for økologiske tekstiler

GOTSPosted by Mette Òsland Pedersen 21 Jul, 2008 14:24:09

Lidt historie…
De første tiltag for at styre den økologiske tekstilfremstilling kom midt i 80´erne og i 1989 blev den første egentlige organisation AKN, med nedskrevne regler for økologisk tekstilindustri, stiftet i Tyskland. Siden har mange andre mærkninger/certificeringer set dagens lys og i 2002 blev man enige om at forsøge at fastsætte en række globale standarder for dyrkning og efterbehandling af de økologiske tekstiler.

I 2006 blev den nyeste og mest gennemarbejdede udgave af GOTS sendt ud, og det er den udgave I her får et sammendrag af.

Formålet med standarderne
Formålet med standarderne er at fastsætte kravene til de økologiske tekstiler, fra dyrkning over høstning og den videre forarbejdning indtil de lander hos forbrugeren. Der stilles krav om både det miljømæssige og det sociale ansvar, og det gøres for at beskytte både producent og forbruger.

Økologiske tekstiler kan deles op i to kategorier:
A: Økologiske eller ”økologiske – under omlægning” (Omlægning er den tid på 3 år, der skal gå fra man begynder at dyrke økologisk og indtil dyrkningen betragtes som værende økologisk. Er der tale om den type produkt skal det fremgå af beskrivelsen) 95% eller mere af fibrene skal være certificeret økologiske eller under omlægning. De resterende 5% må være ikke-økologiske naturlige eller syntetiske fibre. Der stilles dog strenge krav til de 5%, som du kan læse mere om på GOTS´s hjemmeside.

B: Produceret med X % økologiske materialer eller med X % ”økologiske – under omlægning” materialer.
70% - 95% eller mere af fibrene skal være certificerede økologiske (eller under omlægning) De resterende op til 30% må være ikke-økologiske naturlige eller syntetiske fibre. Der stilles dog strenge krav til de 30% og regenererede eller syntetiske fibre må kun udgøre max. 10%.

Retningslinierne generelt
Går man ind og nærlæser retningslinierne, kan man se at det hele er udspecificeret. Sytråd må godt være syntetisk, men broderitråd skal være naturlig. Skulderpuder må godt være i syntetiske materialer, ligesom hattebånd, men kantebånd skal være naturligt. Der her er bare for at vise, at alt har været taget op til overvejelse og intet er overladt til tilfældighederne.

Som det er nu, er det ikke alle certificeringer/mærkninger der er medlem af GOTS, af de europæiske er IVN og Soil Association medlem. Det gælder dog generelt for de europæiske certificeringer (bl.a. kbA, kbT, KRAV, SKAL, Demeter) at de er de strengeste i verden, og dermed lever op til GOTS retningslinier.

Det drejer sig også om mennesker…
Udover at handle om det fysiske tekstil, er der også mange retningslinier for produktionen – at arbejdere har ret til at være medlem af fagforeninger, at tvangsarbejde og naturligvis børnearbejde er forbudt. At arbejdsforholdene skal være sikre og hygiejniske og lønnen skal være rimelig for det udførte arbejde.

Kilde:
Global Organic Textile Standard http://www.global-standard.org/


  • Comments(0)//www.koogko-blog.dk/#post11