Artikler fra Ko og Ko

Artikler fra Ko og Ko

Lidt om hudplejeprodukter…

Lidt om hudplejeprodukter...Posted by Mette Òsland Pedersen 21 Jul, 2008 14:25:58

I gamle dage troede man at huden var en tæt beskyttende hinde, hvor intet kunne trænge igennem og som beskyttede mod hvad man nu kunne finde på at udsætte den for. Nu ved vi at huden beskytter i høj grad, men den er ikke uigennemtrængelig. Overfladen er fyldt med små ”huller” eller porer, der både kan optage noget udefrakommende og kan afgive f.eks. sved og affaldsstoffer. Går man ind og ødelægger hudens naturlige egenskaber, kan den ikke længere beskytte og fungere optimalt – og netop mange af de billige tilsætnings- og fyldstoffer i hud”pleje”produkter går ind og nedbryder og og ødelægger hudens egen funktion. Det gør, at man må tilføre endnu flere blødgørende og fugtgivende stoffer, der siden skal renses af osv osv.

Egentlig burde rent vand være det foretrukne ”vaskemiddel”, og især til de helt små børn. Men påvirkningen af huden sker ikke kun fra det vi smører på, men også fra maden vi spiser, forurening i miljøet, kemi i møbler og tøj, så det kan blive nødvendigt at tilføre huden det den mangler i form af f.eks. fugtgivende creme. Hver dag bliver vi bombarderet med påvirkninger, der af mange vi ikke kan gøre noget ved…men der er ting vi kan gøre noget ved, så hvorfor ikke gøre det vi kan?

Børns hud er langt mere sart end vi voksnes og derfor er det vigtigt, vi passer ekstra godt på den. Ca. 60% af alt hvad vi smører på huden optages af kroppen, og en del af de stoffer er oplagres inde i kroppen for tid og evighed, som. f.eks. parabener. Hvor de lagres er forskelligt, men de fleste ender i kroppens affaldsdepot, leveren. Der er flere gode steder at checke stoffer inden du køber et produkt, en god mulighed på engelsk er: www.ewg.org. En anden mulighed for at være på den sikre side er, at købe økologiske produkter, der ikke indeholder en masse uønskede kemiske stoffer.

Indholdsstoffer i naturlige og økologiske plejeprodukter
Vidste du for resten, at for at kalde et hudplejeprodukt naturligt, skal det indeholde 2% naturlige ingredienser? Men hvad med de resterende 98%? – Jo, det kan såmænd være en skøn blanding af hormonforstyrrende, kræftfremkaldende allergener, men produktet må stadig kaldes ”naturligt”.

I traditionelle økologiske produkter skal der være mindst 70% økologiske ingredienser. Derudover er en lang række problematiske stoffer som parabener, SLS/SLES (sodium lauryl sulfat), ptalater og syntetiske duft og farvestoffer forbudt.

Miljømærkninger for hudplejeprodukter
Der findes endnu ingen global mærkning for økologiske hudplejeprodukter, men der er nogle gængse krav til oplysning om indhold, så ved du lidt om hvad du bør undgå er det er stor hjælp. Klik her for at læse mere!
Den strengeste mærkning, indtil videre, indenfor hudpleje generelt er den engelske økologiske mærkning fra Soil Association, der kræver mindst 95% økologisk indhold. For de reneste produkter, kig efter Soil Association eller Ecocert mærkerne.

Der findes en række produkter på det danske marked med Svanemærket, de er klart at foretrække frem for de traditionelle. Men selv i de produkter kan man finde tvivlsomme stoffer som SLS, så hold øjnene åbne og husk at din barns hud skal holde i mange, mange år – og en anden ting…hvor meget bruger du på hudpleje til dig selv???

Kilder:
http://www.soilassociation.org (Den engelske Soil Association)
www.ewg.org (Environmental working group – på engelsk)
www.spieziaorganics.com (artikler om økologisk hudpleje mm – på engelsk)

  • Comments(0)//www.koogko-blog.dk/#post12