Artikler fra Ko og Ko

Artikler fra Ko og Ko

Økologisk tøj og økologisk bomuld

Økologisk bomuldPosted by Mette Òsland Pedersen 19 Jul, 2008 13:52:27


Hvorfor vælge økologisk tøj

- og er det ikke noget med lange naturfarvede, uldne underbukser?Blog Image

Økologisk tøj er tøj du kan klæde dit barn i med god samvittighed. Det er tøj der gør en forskel både for naturen, for forbrugeren og for de mennesker der forarbejder det. Og skulle det gå helt galt kan man i realiteten strimle det ned, og spise det med kødsovs på!

Herunder skriver jeg hovedsageligt om den økologiske bomuld, da størstedelen af det tøj der sælges er i bomuld. Der findes dog også andre skønne økologiske tekstiler i materialer som uld, hør, bambus, hamp og soya. Vil du læse om andre materialer, så kig videre i artiklerne.

Aflivning af en myte…

Det er en myte, at økologisk tøj er kedeligt og fodformet...kig dig omkring - smag og behag er jo som bekendt forskelligt, men du kan sagtens klæde dit barn på i miljøvenligt tøj, uden at gå på kompromis med hverken kulør, design eller stoffets egenskaber. Tværtimod får du, kvalitetsmæssigt, et produkt der er naturligt blødt og, som navnet angiver, fuldstændigt fri for pesticider, ptalater og andre usunde stoffer. Udover at der stilles krav til indhold af skadelige stoffer, stilles der også i den økologiske produktion krav til holdbarhed, hvor meget det må krybe i vask osv. Bæredygtigheden går jo ligesom fløjten (som vi siger her i Nordjylland!) hvis tøjet skal kasseres efter kort tids brug.

Hmmm, flere myter – væk med dem.

Det er også en myte, at økologisk tøj er frygteligt dyrt - det behøver det ikke at være. OK, det er svært at konkurrere med Bilkas 2 bodyer for en 20´er, men generelt ligger priserne på niveau eller måske lidt over det, du finder i almindelige børnetøjsforretninger. Du behøver altså ikke blive ruineret af, at vælge det sundere, bæredygtige alternativ til dine børn. Juble, juble… J

Men hvor er så forskellen?

De økologiske materialer er rene og sunde – det er i hvert fald ikke en myte! Der er ikke brugt pesticider og andre skadelige stoffer ved dyrkningen, og når vi taler om bomuld, skal markerne have været sprøjtemiddelfri i min. 3 år, før bomulden må kaldes økologisk. Den økologiske bomuld er endvidere avlet og forarbejdet med fair trade for øje, d.v.s. bønder og arbejdere har haft ordentlige arbejdsforhold og anstændige lønninger.

De stoffer, der er brugt ved farvning og den videre forarbejdning er, om ikke økologiske, så i det mindste miljøvenlige, det betyder bl.a. at de ikke indeholder tungmetaller eller formaldehyd. Der er meget strenge krav til den økologiske dyrkning, krav der kommer både dig som forbruger og de bønder og arbejdere, der har haft produktet i hænderne til gode. Bomuldsbønder der omlægger til økologisk avl, oplever hurtigt større lønningsposer og et bedre liv.

Lige to ord om den traditionelle bomuldsproduktion

Traditionel bomuld er den afgrøde i verden, hvor der bruges flest sprøjtemidler. Undersøgelser har vist at op mod 25% af de pesticider (kemiske skadedyrsmidler), der bruges på verdensplan, sprøjtes på bomuldsmarkerne, der dækker ca. 4% af den samlede landbrugsjord.

Langt størstedelen af verdens bomuldsproduktion finder sted i udviklingslandene, hvor der stilles meget få krav til brug af giftstoffer og bearbejdning af materialer. Arbejdere i tekstilbranchen i den 3. verden, har i gennemsnit en levealder på ca. 37 år og et liv plaget af sygdomme og slid. Ved fremstilling af et kg. færdigbehandlet bomuld bruges der op mod 900g kemikalier - kemikalier der enten ender i naturen, i arbejdernes eller din og dine børns hud.

Nu har du muligheden for at gøre en forskel! Den økologiske avl/dyrkning er endnu forsvindende lille - men med et større forbrug og mere oplysning bliver behovet for økologiske materialer større, og vi kender jo alle den der med udbud og efterspørgsel...

  • Comments(1)//www.koogko-blog.dk/#post1