Artikler fra Ko og Ko

Artikler fra Ko og Ko

Biodynamisk landbrug – en slags udvidet økologi.

Uldens egenskaberPosted by Mette Òsland Pedersen 08 Nov, 2008 21:48:34

En kunde spurgte engang om biodynamisk landbrug ikke var ”sådan noget med mystik og stjerner”? Det kunne jeg ikke helt svare på – og da slet ikke sig nej, da det nok også var det jeg selv forestillede mig.

Jo, der bliver taget højde for kosmos og stjernerne placering, men der ligger også en stor del forskning bag. Biodynamisk drift kan kaldes Økologi+. For, som nogle kloge hoveder har sagt, kan man godt dyrke økologisk med gevinsten for øje, men ikke biodynamisk, da det bygger på både et fysisk og et åndeligt grundlag. Biodynamik er sammensat af to græske ord bio (stof) og dynami (kraft), og en biodynamiker arbejder på at skabe en helhed af de to begreber. Det er nogle meget præcise anvisninger på hvordan man som landmand kan styrke alle dele af bedriften og dermed leve i harmoni med jorden. Udover det ydre praktiske arbejde, ligger det også i livsstilen at arbejde med det indre, det mentale, med f.eks. opmærksomhedsøvelser og studier. En biodynamisk drift er tæt knyttet til naturen, men også til familielivet og i det hele taget livet på gården – jeg gad godt have været barn sådan et sted…J

Det fysiske er den økologiske dyrkning, som vi kender den. Det er der hvor man kigger på næringsstofferne og pesticiderne, og hvor man ønsker at skabe så naturlige, fysiske vilkår for dyr og planter som muligt.

Det åndelige er baseret på Rudolf Steiners teorier, der betragter jorden som en åndelig helhed, hvor alt har både krop og sjæl. Og hvor man søger efter, at alt skal leve i åndelig harmoni med hinanden. Man mener at bl.a. jorden, planterne og dyrene har sine kosmiske rytmer, der er bestemt af månens og stjernernes faser. Følger man disse rytmer kan man styrke både udbytte og sundhed i afgrøderne.

Nu er det nok her, kæden hopper af for mange… og der bliver lidt mystisk, men der er som sagt foretaget en masse forsøg indenfor området, der viser at det rent faktisk virker. Igennem 50 år har en kvindelig forsker Maria Thun lavet forsøg der er mundet ud i en ”så-kalender” der angiver præcis hvornår der er bedst at så, gøde og høste. I den akademiske verden kaldes videnskaben for kronobiologi, det er læren om himmellegemernes indflydelse på jorden. Det eksempel vi alle kender til er tidevandet, men der er omkring 100 andre kosmiske rytmer, man videnskabeligt har bevist indvirker på livet på jorden.

Gødning er sagen… Kunstgødning går ind og nedbryder jordens modstandskraft, frugtbarhed og balance. Det gør afgrøderne svage så de ikke kan beskytte sig selv mod f.eks. sygdomsangreb. De får så et skvæt gift for at bekæmpe angreb, gift der trænger ind i planten og videre ned i jorden. De svage afgrøder indeholder ikke de stoffer vi, mennesker eller dyr, har behov for til at vokse os stærke, både fysisk men også åndeligt.

En af grundpillerne i biodynamisk drift er ko-gødningen, der omdannes til kompost inden den bruges på markerne. Hvor den økologiske drift vælger at gå ind og skære al kunstgødning og brug af giftstoffer væk, går den biodynamiske et skridt videre. Man har gennem forskning udviklet en række forskellige homøopatiske midler (kraftige planteudtræk), der tilsættes gødningen/komposten efter bestemte regler og på nøje bestemte tidspunkter. Denne kompost er bevist at være endnu mere effektiv end den rene økologisk gødning, den lugter mindre og giver mere udbytte.

”Gødningens værdi skal måles på den tilstand den efterlader jorden i - ikke i mængden af udbyttet” Justus von Liebig (1803-1873).

Biodynamisk uld. Biodynamisk uld kommer fra får fra biodynamiske bedrifter. Det kan være forskellige fåreracer, men til beklædning bruger man meget ofte merinould. Merinoulden er en utroligt blød og lækker uld, der ikke kradser. Ulden er meget krøllet og har meget tynde og fine fibre. Der bruges som sagt også andre uld-typer, og du kan regne med at finder du certificerede biodynamiske uld-varer, har du hænderne i noget af det bedste du kan få.

Den mest anerkendte biodynamiske mærkning er Demeter, som man også finder på rigtig mange uld-varer. Demeter er oprindelig en tysk mærkning - vil du læse mere om baggrunden for mærkningen, kan du klikke her. (Demeters hjemmeside – på tysk!)

Hos Ko og Ko er der et stort udvalg af økologisk uldtøj til børn helt fra baby op til str. 164. Der er alt i uldundertøj; kortærmet, langærmet, lange underhylere, huer, bodyer og sokker. Der er for øvrigt også de vidunderlige babynatdragter fra Lehenhof…

  • Comments(0)//www.koogko-blog.dk/#post19