Artikler fra Ko og Ko

Artikler fra Ko og Ko

Pololo og Ecopell skind

PololoPosted by Mette Òsland Pedersen 13 Jan, 2009 11:22:13

Pololo - en tysk succeshistorie

Det tyske firma der laver de skønne skindfutter, du kan købe hos Ko og Ko, blev stiftet i 2003 i Berlin, og har siden gået sejrsgang med de sunde og flotte i hele den vestlige del af Europa. De bruger udelukkende det miljøvenlige Ecopell-skind til skoene, skind der er avlet og forarbejdet lokalt, så der ikke lægges en masse ekstra transport ind i CO2-regnskabet.

Der bliver stillet meget strenge miljøkrav til hele produktionen, og som Charlotte Primherz fra Pololo fortæller, ”trods det at alt skindet ikke er økologisk, betragter Pololo sig som en økologisk virksomhed”.

I 2004 fik virksomheden en pris fra Greenpeace for at være ”exceptionelt miljø- og socialt bevidste i deres produktion”. Prisbelønningen kan du bruge som din sikkerhed for, at det du får virkelig er det bedste.

I 2007 undersøgte det tyske firma Fresenius skindet fra Pololo for skadelige virkninger. Der blev testet på 50 mennesker med forskellige hudproblemer, fra let allergi til neodermitis. Resultatet var at ingen testpersoner reagerede på skoene og de har derfor fået betegnelsen ”harmless with regards to the possibility of skin irritation” – uskadelige i forhold til muligheden for hudirritation. ( Test no. 906604-02, hvis du vil læse hele testen)

Ecopell – en miljøvenlig produktion...

...med hjerne og hjerte på det rette sted

Ecopell-skind (og læder) forarbejdes af firmaet Schomisch, der har hjemme i Bayern, et stort landbrugsområde i det sydlige Tyskland. Alle skind er fra Bayern-området, og den forholdsvis korte transporttid fra slagteri til fabrik gør, at skindene kun bliver konserveret med is og ikke med salt eller kemi, som eller normalt bruges når frisk skind skal transporteres. Fordelen ved is, er at salt/kemiske midler siden skal vaskes ud inden skindet kan begynde forarbejdningen. En anden fordel ved den korte transport er naturligvis hensynet til udledning af co2 ved kørslen.

Der benyttes først og fremmest skind fra økologiske landbrug, men da udbuddet er begrænset inden for den valgte 500 km radius, suppleres med skind fra traditionelle landbrug. Målet er udelukkende at bruge økologisk skind, men det er endnu ikke muligt.

Der bruges kun naturlige, biologisk nedbrydelige materialer i selve processen bruges udelukkende naturlige materialer, der er biologisk nedbrydelige, så der på intet tidspunkt tilsættes skadelige kemikalier, der siden kan forurene enten naturen eller det færdige produkt. Der benyttes derudover kun ekstrakter fra nytteplanter der dyrkes i plantager til formålet.

Farverne der bruges ved farvningen er fri for tungmetaller, og indeholder ingen skadelige kemiske substanser, men det gælder som ved alt andet farvet tekstilmateriale, at det kan afgive overskudsfarve. Jo mørkere en farve, jo større risiko for afsmitning. Ecopell læderet/skindet har ikke fået noget efterbehandling med plast, der lukker porene i skindet. Det gør at det med tiden får en smuk patina og at det holder meget længe uden at krakkelere.

Selve processen i store træk

Først sættes skindet i blød i vand for at fjerne skidt. I det efterfølgende bad af kalk og naturlige enzymer blødgøres hårene, så de er nemmere at fjerne. Sidste forbehandling inden garvningen er hvor skindet bliver lagt i myresyre, der gør det nemmere for garvesyren at trænge ind og binde sig til skindet.

Skindet er siden lagt i blød i flere omgange i en stadig stærkere blanding af planteekstrakter fra Valonea eg, rabarber og tara-frugt. Tre planter der alle har et højt indhold af tannin (garvesyre). I slutningen af garvningen farves skindene og der tilsættes fedt. Herefter presses det meste vand ud af skindene, inden de ved håndkraft spændes op på rammer og tørres ved svag varme i store ovne. Skindene strækkes minimalt, hvilket gør at de ikke med tiden kryber sammen igen..

Som et sidste led bliver skindene ”tørretumblet” i kæmpestore maskiner, hvorefter de er bløde og fleksible – og klar til brug.

Kilder:

http://ecopell.de/us/1_ecopell.htm

http://pololo.de/en/wissen/index.html

Ko og Ko forhandler 10 forskellige modeller fra Pololo i størrelserne fra 18/19 til 32/33 – den ene sødere end den anden – så klik her og vælg din favorit!

  • Comments(0)//www.koogko-blog.dk/#post23