Artikler fra Ko og Ko

Artikler fra Ko og Ko

Bambus - den nye bomuld?

Bambus - den nye bomuld?Posted by Mette Òsland Pedersen 20 Jul, 2008 11:38:04

(Skribent:: Mette ‘Osland Pedersen, Ko og Ko)

Bambus bliver mere og mere populær i forbindelse med beklædning, men om den helt kommer til at overtage 1.pladsen vil kun fremtiden vise. En ting er dog sikkert; det er en meget almindelige plante med nogle helt unikke egenskaber.

Bambussens spændende egenskaber

Udover at være let og blød har bambussen en smuk silkeagtig glans, og bambustøj er derfor utroligt lækkert at have på.

Bambusfibrene er fyldt med bittesmå huller og den kan derfor optage megen væde uden at føles våd (op til 60% mere end bomuld). En anden bonus er, at naturlige antibakterielle elementer i bambusfibrene holder bakterier væk – selv efter mange gange i vaskemaskinen. Det gør materialet supergodt til bl.a. bleer og håndklæder, men også undertøj, sengetøj, nattøj og især babytøj er et hit. Bambus har endvidere den egenskab at den transporterer sveden væk fra huden, hvilket gør den rigtig god til sommertøj og sportstøj, og på det marked vinder fibrene da også frem.

Bambusfibrene der bruges til tekstiler er en regenereret cellulosefiber af 100% ren bambus, og materialet er fuldstændigt biologisk nedbrydeligt. Regenereret betyder omdannet og det der sker er at bambussen bliver mast/nedbrudt til en masse, hvorefter der spindes tråde ud af denne. Andre kendte regenererede fibre er f.eks. viskose og rayon.

Hårdfør og hurtigt voksende

Bambus er den hurtigst voksende plante i verden - under gunstige forhold vokser den op til 15 cm om dagen, uden videre pleje. Den er desuden ekstremt hårdfør, kræver ingen insektdræbende midler og kan vokse næsten allevegne – og gør det! Størstedelen af bambusproduktionen foregår p.t. i Sydøstasien. Planten kan høstes efter bare 3-4 år, hvorefter der hurtigt kommer nye skud fra rødderne og som nævnt ovenfor vokser den meget hurtigt. Bambus frigiver tillige en masse oxygen og optager 5 gange så mange drivhusgasser fra atmosfæren i sammenligning med alm. træer. Som et sidste plus binder bambusrødderne store mængder vand og hjælper derved med at holde på f.eks. flodbanker i udsatte områder.

Bamboo Kun – et unikt antibakterielt stof

Videnskabsmænd har gennem tiden undret sig over bambussens hårdførhed og at den sjældent angribes af sygdomme. Det har vist sig at bambussen indeholder et stof kaldet ”bamboo kun”, et unikt antibakterielt stof, der gør bambussen modstandsdygtig over for bakterieangreb. Japanske undersøgelser viser, at bambussen eliminerede over 70% af de bakterier stoffet under forsøgene blev udsat for, selv efter 50x vask. Ikke at det gør materialet sygdomssikkert, men i f.eks. bleer hvor barnet har dem på i flere timer ad gangen kan det hjælpe på f.eks. røde haler, der jo som regel forårsages af bakterier i tis og afføring.

Men hvad med sultne pandaer?

Det er to forskellige typer bambus man bruger til produktion af f.eks tekstil og til panda-mad. Den “industrielle” bambus vokser højere oppe og er generelt grovere end panda-bambussen.

Hvilke produkter kan jeg få i bambus?

I Østen har jeg set store stilladser af bambus og herhjemme kender vi bl.a. møbler, skærebrædder og gulve. Men bambus har et hav af anvendelsesmuligheder, det er nærmet kun fantasien der sætter grænser.

Der findes kun få forhandlere af bambustekstiler på det danske marked, og relativt få producenter af bambustøj og bleer generelt, så udvalget er endnu ret begrænset. Taler vi om småbørn er bambus mest kendt fra vaskbare stofbleer, hvor du får en ble der suger bedre end bomulds-alternativerne og som sagt har de omtalte bakteriehæmmende egenskaber. Derudover fås badekåber og håndklæder i bambus, undertøj, nattøj og flere produkter i en meget blød og lækker bambusdenim.

Noget af det mest fascinerede er bredden i produkter i bambus; det kan være superstærkt og bruges til husbyggeri, og være så blødt som muldvarpeskind og bruges til babytæpper...

www.koogko.dk er en af de eneste netbutikker i Danmark der forhandler børnetøj og tilbehør i bambus.

  • Comments(2)//www.koogko-blog.dk/#post4