Artikler fra Ko og Ko

Artikler fra Ko og Ko

Garvning med hjernemasse -ummm

Garvning og skindPosted by Mette Òsland Pedersen 13 Jan, 2009 11:16:48

Garvning med hjernemasse – ummm, lækkert…

”Braintanning” – eller hjernegarvning, på godt dansk – er, som ordet fortæller, når man bruger dyrets egen hjerne til at blødgøre skindet med. Det er en meget omstændelig affære, der kan tage op til et år, men der er heldigvis stadig den dag i dag ”garvenørder” der bruger metoden og holder det interessante håndværk i hævd. Det tager som sagt meget lang tid, men resultatet skulle efter sigende være værd at vente på!

Metoden blev brugt over hele verden

Man har fundet ”hjernegarvet” skind i både Asien, Afrika og Nord- og Sydamerika, så det var en alment brugt metode og de ældste eksempler kan dateres helt tilbage til stenalderen. Metoden har været brugt kommercielt i England og Tyskland helt frem i det 20. århundrede – dog ikke i større målestok, da det som sagt er meget tidskrævende.

Don´t try this at home…

Skindet skal først vaskes, og kød-, og fedt rester fjernes. Siden blødgøres hårene med f.eks. urin (det bruger man nok ikke så meget i dag, men lur mig om der ikke er nogle der er ”nørdede” nok!) eller kalk, hvorefter skindet skrabes rent. Skindet lagres siden i salt, til det er helt rent og fri for al kød, hår og fedt – det er nu meget stift. Det bliver garvet/lagt i blød i mange omgange i stadig stærkere ”hjerneopløsning”, og mellem hver iblødsætning skal det strækkes og børstes indtil det er tilstrækkeligt blødt og fleksibelt. Det der gør hjernemasse effektiv til garvning er det store indhold af fedt – og så er det jo været praktisk, da det er lige ved hånden. Om hjernemassen har haft andre nyttige egenskaber – altså i død tilstand – ved jeg ikke, selvom jeg begynder at få flashbacks fra en gammel Indiana Jonesfilm…

Hvordan man i sin tid har fået idéen til at garve med hjernemasse, er jo et spørgsmål man kan hygge sig med at fundere over…det kommer i samme skuffe som det fermenterede islandske hajkød, men det er en anden historie

Et engelsk ordsprog siger at:

”alle dyr har hjerne nok til at beskytte sit eget skind, dødt eller levende”.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.